Haber

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu yargı reformu önerisi için oylamayı durdurmaya çağırdı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu, tartışmalı “yargı reformu” önerisinin bir parçası olan Yüksek Mahkeme’nin hükümet üzerindeki kontrolünü kaldıracak yasa tasarısı için İsrail Knesset’inde oylamayı durdurmaya çağırdı.

Biden, Axios haber sitesine yaptığı özel açıklamada, yargı düzenleme yasası ve olası sonuçlarından “endişeli” olduğunu belirterek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu “yargı reformu”nun bir modülü olan yasa tasarısı için Knesset’te planlanan oylamayı durdurmaya çağırdı.

İsrail’in ABD’deki “dostları” açısından bakıldığında “mevcut yargı reformu önerisinin” ülkedeki çatışmayı derinleştireceğinin düşünüldüğünü vurgulayan Biden, “İsrail’in şu anda karşı karşıya olduğu çeşitli tehditler ve zorluklar göz önüne alındığında, İsrail liderlerinin bunu aceleye getirmesi mantıklı değil, odak noktaları insanları bir araya getirmek ve uzlaşma sağlamak olmalıdır.” ifadesini kullandı.

Axios’a konuşan iki kaynak, 17 Temmuz Pazartesi günü dört aylık bir aradan sonra yaptığı telefon görüşmesinde Biden’ın Netanyahu’yu tartışmalı “yargı reformu” için geniş bir uzlaşma sağlamaya çağırdığını kaydetti.

Biden’ın, Netanyahu’nun İsrail’i götürdüğü noktayla ilgili endişelerinin birçok Amerikan vatandaşı tarafından paylaşıldığını kendisine ilettiği bildirildi.

Pentagon, İsrail ordusundaki “krizden” endişeli

Axios’a konuşan başka bir ABD’li yetkili, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) İsrail ordusunun karşı karşıya olduğu “krizin” ülkenin caydırıcılık stratejisi üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinden endişe duyduğunu söyledi.

Ayrıca İsrail’deki gerilimlerin İran veya Hizbullah’ı bölgede gerilimi artırabilecek “askeri provokasyonlara” teşvik edebileceğinden endişe edildiğini söyledi.

Tartışmalı yargı düzenlemesi

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin kaldırılması ve yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikleri içeriyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu, 27 Mart’ta ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamış ancak Mayıs ayı sonunda 2023-2024 bütçesinin Meclis’ten geçmesinin ardından yargı yönetmeliğini yeniden gündeme getireceklerini açıklamıştı.

Muhalefetle müzakerelerin engellenmesinin ardından hükümet geçtiğimiz günlerde yargı düzenlemesi için yeniden düğmeye bastı.

Netanyahu hükümeti, yargı düzenlemesi kapsamında Yargıtay’ın hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısının 11 Temmuz’da yapılacak ilk oylamanın ardından 2. ve 3. oylama için 24 Temmuz’da Meclis’e getirileceğini duyurdu.

Hükümetin “yargı reformuna” karşı savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer seçkin birlikler de dahil olmak üzere binlerce İsrailli gönüllü olarak istifa etmeye karar vermişti.

İsrail basını, Savunma Bakanı Gallant’ın yedek ordu birliklerinin tepkisi üzerine Yüksek Mahkeme’nin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısını ertelemek için çalıştığını iddia etti.

siyaset, askeri, güvenlik, ekonomive yargıdaki üst düzey yetkililer, hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını beyan ettiler.

Netanyahu hükümetinin yargısal düzenlemesine aykırı olan protesto hareketi yaklaşık 7 aydır gösterilerini sürdürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu