ICA, atık lastikleri ‘ses bariyerine’ dönüştürüyor
Plastik tüketimini azaltmayı hedefleyen İş Dünyası Plastik İşletmesi’ne imza atan ve Sıfır Atık Sertifikası ile faaliyetlerine devam eden ICA, Kuzey Anadolu’dan toplanan atık lastiklerin geri dönüştürülmesiyle elde edilen ‘Ses Bariyeri’nin kurulumunu tamamladı. Çevre Yolu. Proje, döngüsel ekonomiye katkı sağlarken, otoyol gürültüsünü de azaltıyor.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu İşletmecisi ICA, sürdürülebilirlik odaklı iş stratejisi kapsamında yenilikçi projelere imza atmaya devam ediyor. ICA, otoyollardan toplanan atık lastiklerin geri dönüştürülmesiyle ürettiği Ses Bariyeri Projesi ile çevrenin korunmasına, yol güvenliğine ve gürültünün azaltılmasına katkı sağlıyor. ICA Genel Müdürü Serhat Soğukpınar, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde duyurdukları Ses Bariyeri Projesi’nin ICA’nın gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğunun bir parçası olduğunu söyledi. Soğukpınar, “Karayolu üzerindeki birçok parçalı nesne, karayolu güvenliğini de tehdit ediyor. Bir yılda yaklaşık 135 ton araç lastiği parçası topladık. Döngüsel ekonomiye katkı sağlamak için lastik atıklarını geri dönüştürüyor ve ses bariyerlerinin yapımında kullanıyoruz.”
Bariyer 2 kilometre uzunluğunda
Kauçuk ses bariyeri, karbon ayak izi en düşük olan çalışmaların ortasında yer almaktadır.
Ses Bariyeri Projesi kapsamında karayolunun Kilyos-Zekeriyaköy bölgesinde yapılan ses analizleri sonucunda alana yaklaşık 2 kilometrelik ses bariyeri yerleştirildi. Böylece karayolunun yerleşim yerlerinin yakınından geçen kesimlerinde araç gürültüsünün en aza indirilmesi amaçlandı.
Serhat Soğukpınar, “Otoyol kenarındaki yaşam alanı ve yerleşim yerleri ses bariyeri ile otoyol gürültüsünden arındırılıyor ve topladığımız lastik atıkları geri dönüştürülerek döngüsel ekonomiye hizmet ediyor” dedi.
Atık lastiklerin geri dönüşümü ile oluşturulan ses bariyerleri ayrıca Çevresel Eser Beyannamesi (EPD) sertifikasına sahiptir. Kauçuk ses bariyerlerinin atık malzemelerden üretildiği için ‘karbon ayak izi’ en düşük olan eserler arasında yer aldığına dikkat çeken Soğukpınar, “10’uncu yılını dolduran bu çevre dostu bariyeri geri dönüştürüp tekrar kullanacağız. Öncelikli hedefimiz işimizi en yüksek standartlarda yapmak ve sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunmaktır. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Sıfır Atık Belgesi ile faaliyetlerine devam edecek
ICA, Global Compact Türkiye, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ve TÜSİAD tarafından iş dünyasında plastik tüketimini azaltmak için kurulan İş Dünyası Plastik Girişimi’nin de imzacısıdır. Bu doğrultuda ICA, Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ni kurarak yaptığı atık ve çevre yönetimi çalışmaları sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Sıfır Atık Sertifikası’nı almaya hak kazanmıştır.
salihli-haber.xyz