Ekonomi

Asya para birimleri durgun, Avustralya doları zayıf veriler ve güvercin RBA ile düşüşte

Investing.com — Çoğu Asya para birimi Salı günü dar bir bantta hareket etti. Bu sırada dolar, yatırımcıların ABD’nin ek ticaret tarifeleri ve zayıflayan küresel ekonomik koşullar konusundaki endişeleri sürerken son dönemdeki kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Bölgedeki en kötü performansı gösteren para birimi, Rezerv Bankası’ndan gelen güvercin sinyaller ve ilk çeyrekte açıklanan bir dizi zayıf ekonomik veri sonrasında Avustralya doları oldu.

Bölgesel para birimleri geçen ay zayıflayan dolara karşı yükseliş göstermişti. Ancak bu yükseliş, özellikle döviz piyasalarında süregelen risk iştahsızlığı nedeniyle duraksadı. Japon yeni ise bu durumdan en çok faydalanan para birimi oldu, ancak Salı günü hafif bir düşüş yaşadı.

Dolar endeksi ve dolar endeksi vadeli işlemleri Asya seansında %0,2 yükseldi ve bir önceki seanstaki kayıplarını kısmen telafi etti.

Risk iştahsızlığı, ABD-İran nükleer görüşmelerinin başarısızlığa uğraması ve Rusya-Ukrayna ateşkesinin uzak görünmesi gibi jeopolitik gerginliklerle daha da arttı.

Çin yuanı zayıf PMI verileri ve ABD gerginliği ortamında yatay seyretti

Çin yuanı Salı günü uzun bir hafta sonunun ardından pek hareket etmedi. USDCNY paritesi 7,1978 yuan civarında seyretti. Offshore USDCNH paritesi ise Pazartesi günkü yükselişin ardından %0,1 düştü.

Son açıklanan satın alma yöneticileri endeksi verileri, özellikle ABD’nin artan ticaret tarifeleri ortamında Çin ekonomisindeki sürekli zayıflığa işaret etti.

Caixin imalat PMI verileri Mayıs ayında beklenmedik bir daralma gösterdi ve hafta sonu açıklanan resmi PMI verileriyle uyumlu geldi.

Veriler, Çin mallarına yönelik ihracat siparişlerinin yüksek ABD tarifeleri nedeniyle durgunlaştığını gösterdi. Pekin ve Washington Mayıs ayında tarifelerini geçici olarak düşürmeyi kabul etmişken, son raporlar görüşmelerin durduğunu ve iki ülke arasındaki söylemlerin sert kalmaya devam ettiğini gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump yakın zamanda Çin’i Mayıs ticaret anlaşmasını ihlal etmekle suçladı, Çin ise bunu reddetti. Pekin ayrıca son birkaç haftada ABD’nin çip endüstrisi üzerindeki sıkı kontrollerini defalarca eleştirdi.

Daha geniş Asya para birimleri, duyarlılıkta çok az iyileşme olması nedeniyle yatay-düşük bir aralıkta hareket etti. Japon yeni USDJPY paritesi %0,3 yükselirken, Singapur doları USDSGD paritesi %0,2 arttı.

Güney Kore wonu USDKRW paritesi, yerel piyasaların ani başkanlık seçimi nedeniyle kapalı olduğu tatil döneminde %0,2 yükseldi.

Hindistan rupisi USDINR paritesi, bu hafta sonra yakından takip edilen Hindistan Rezerv Bankası (NSE:BOI) faiz kararı öncesinde sakin seyretti. RBI’nin faiz oranlarını 25 baz puan daha düşürmesi bekleniyor.

Avustralya doları güvercin RBA ve zayıf verilerle düşüşte

Avustralya doları günün en kötü performans gösteren para birimi oldu. AUDUSD paritesi, Avustralya Rezerv Bankası’nın Mayıs toplantısının tutanaklarının büyük ölçüde merkez bankasının güvercin duruşunu yinelemesinin ardından %0,5 değer kaybetti.

Beklenenden daha büyük bir cari açık dahil olmak üzere ilk çeyreğe ait bir dizi zayıf ekonomik veri de Çarşamba günü açıklanacak ilk çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla verileri öncesinde Avustralya’ya yönelik duyarlılığı olumsuz etkiledi.

RBA Mayıs ayında faiz oranlarını 25 baz puan düşürmüş ve ticaret tarifelerinden kaynaklanan artan zorlukları gerekçe göstererek Avustralya ekonomisine ilişkin büyük ölçüde güvercin bir görünüm sunmuştu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu