Haber

İstanbul’dan Kaçış: Mega şehirden ayrılanların sayısı son 20 yılın zirvesinde

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından gelen ağır tahribat, akıllara yıllardır beklenen büyük İstanbul depremini getirmiş ve kentteki birçok yapının dayanıksız olduğu tespit edilince çok sayıda insan kent dışına göç etmiştir.

Konut ve Konut Taşıyıcıları Derneği (END) Başkanı Ali Ayılmazdır, deprem sonrası İstanbul’dan taşınma hareketliliğinin arttığına dikkat çekti. “Sezonun düşük olduğu bu dönemde depremden bir gün önce hemen her firmayı 2-3 kişi arıyordu ama şimdi bu sayı ortalama 20-25 kişiye çıktı. İstanbul’dan hemen her bölgeye bir göç var. İkinci evi neredeyse oraya gidiyor. Daha çok eski evin yarattığı kaygılar nedeniyle bu hamleleri yaptıklarını söylüyorlar.dedi.

Göçün Avrupa Yakası hakkında daha fazlası

Ekonomim.com’dan Leyla İlhan’ın haberine göre; İstanbul’da özellikle Avrupa Yakası’ndan çok sayıda taşınma talebi aldıklarını belirten Ayılmazdı r, “Beylikdüzü, Avcılar, Bağcılar, Sefaköy, Pendik, Kartal Karadeniz bölgesine talep var. Anadolu yakasında ise daha çok Kadıköy’den göç var. İnsanların çoğu ayrıca daha fazla deprem testi yapıyor. O testlere göre artacağını düşünüyoruz.”dedi.

Ayılmazdır, İstanbul’dan ayrılanların bir kısmının eşyalarını depolara bırakıp gitmeyi tercih ettiğini söyledi. Arayanların hazırlanmak için yaklaşık 1 ay beklediklerini anlatan Ayılmazdır, artık düşünmeden bir an önce şehri terk etmeye odaklandıklarını da söyledi.Ali Ayılmaz, bölümün bugünlerde fahiş fiyatlarla gündemde olduğuna da değinerek, “Bunu yapanlar bizim dernek üyemiz değil. Dernek olarak biz de önümüzdeki günlerde bir araya gelerek sektörde ulaşımdan doğabilecek fiyat sıkıntılarını çözmeye çalışacağız. Bölgelere göre belirli fiyatlar belirlenebiliyor”söz konusu.

‘Mümkünse halkın yüzde 70’i konut değiştirecek’

Tüm Girişimciler Emlak Danışmanları Derneği (TÜGEM) Lideri Hakan Akdoğan, Kahramanmaraş depreminden sonra insanların yaşadıkları bölgeyi ve ardından meskenlerini sorgulamaya başladığını belirterek, “Bu sorgulamalar hem iç hem de dış göçe neden oldu” dedi. Akdoğan, Ipsos araştırmasının da bu arzuya işaret ettiğini belirtti. “Araştırmalar, insanların yüzde 60 ila 70’inin daha sağlam bir eve taşınmak istediğini ortaya koyuyor. Yani ekonomik şartlar iyi olsaydı bu insanların önemli bir kısmı çok daha hızlı bir şekilde müstakil hayata veya tepelere doğru daha sağlam binalara taşınacaktı. Ancak şu anda sadece ekonomik durumu iyi olanlar bu faaliyette bulunuyor.”söz konusu.

Hayatoğlu Nakliyat’ın sahibi Mehmet Bağlar, 6 Şubat’tan sonra eski binadan çıkarak eşyalarını depoya koymak isteyenlerin sayısının arttığını söyledi. “Eskiden haftada 2-3 kişi depo arıyordu, şimdi bu sayı son bir haftada 30-40 kişiye çıktı. Ayrıca şehirlerarası ulaşım da arttı. Ege Bölgesi’nde yazlık alanlara gidenler var. Ayrıca İstanbul’dan Kocaeli ve İzmit bölgelerine de yoğun bir göç var. Eşyalarını alıp daha küçük mekanlarda daha ucuza anne babalarının yanında kalmıyorlar ya da anne babalarının yanında kalıyorlar.söz konusu.

Kadıköy’den özellikle Fenerbahçe ve Kızıltoprak’tan çıkış olduğunu söyleyen Bağlar, deprem bölgesi dışında İstanbul’a dönüşün neredeyse olmadığını söyledi. İstanbul çıkışlarının son 10 günde son 20 yılın zirvesine ulaştığını belirten Bağlar, talebin devam etmesi halinde kısa sürede depolarda yer kalmayacağını iddia etti. İstanbul içinden Göktürk bölgesine göçün arttığını söyleyen Bağlar, son bir haftada bölgeye göçte yüzde 30’luk artış olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu