Ekonomi

Küresel piyasalar yön bulmakta zorlanıyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) küresel piyasalarda faiz artırımlarını beklenenden daha uzun süre devam ettirebileceği endişesi her geçen gün güçlenirken, açıklanan makroekonomik verilerden gelen karışık sinyaller piyasaların yönünü bulmasını zorlaştırıyor.

Fed’in ABD’de ekonomiyi soğutma çabaları henüz istenilen sonuçları vermezken, işgücü piyasalarındaki sıkılık risk algısını artıran en önemli unsur olmaya devam ediyor.

Dün açıklanan 2022’nin 4. çeyreğinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) yıllık bazda yüzde 2,7 arttı. Söz konusu dönemde aşağı yönlü revize edilen GSYİH verileri ise yüzde 2,9 olan beklentilerin altında kaldı.

Öte yandan ABD’de ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı 18 Şubat’ta sona eren haftada 192 bine geriledi.

İstihdam piyasasındaki sıkı seyrin fiyatlar kanalıyla enflasyon baskılarını destekleyebileceği endişeleri New York borsasında risk iştahını azalttı.

Bu gelişmelerle birlikte Fed’in önümüzdeki ay 50 baz puan faiz artırabileceği beklentisi yüzde 28’e yükselirken, 25 baz puanlık faiz artırımı ihtimali yüzde 72.

Analistler, bankanın bu yıl faiz oranlarını en az 75 baz puan artıracağı beklentisinin fiyatlamalara genel olarak yansıdığını belirterek, bugün ABD’de açıklanacak ağır verilerin, özellikle kişisel tüketim harcamaları endeksinin etkisinin olduğunu belirtti. Fed’in enflasyon ölçüsü olan , yakından izlenecek.

Öte yandan dün beklentilerin üzerinde gerçekleşen şirket karlılığı, bilanço cirosu devam eden ülkede borsalardaki yükselişi destekledi.

Dün New York borsasında S&P 500 yüzde 0,53, Dow Jones endeksi yüzde 0,33 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,72 yükseldi. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne düşüşle başladı.

Dün Avrupa borsalarında karışık bir seyir göze çarparken, Euro Bölgesi’nde Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Ocak ayında yüzde 8,6 arttı.

Analistler, bölgede güçlü seyrini sürdüren enflasyonun Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) şahin politikalarına daha ne kadar devam edeceğine ilişkin belirsizlikleri artırdığını söyledi.

Bu gelişmelerle birlikte dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,49, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,25 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,65 artarken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,29 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne yükselişle başladı.

Asya’da Japonya hariç düşüş eğilimi öne çıkarken, söz konusu ayrışmada Japonya Merkez Bankası (BoJ) başkanı olacak Kazuo Ueda’nın açıklamaları etkili oldu.

Ueda, bugün yaptığı açıklamalarda izlenen mevcut para politikasını uygun bulduğunu ve ekonomiyi desteklemek için parasal genişleme politikalarına devam edeceğini söyledi.

Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik enflasyon hedefinin küresel bir standart olduğunu savunan Ueda, “Fiyat eğilimleri göz önüne alındığında, enflasyon hedefine ilişkin ifadeyi şimdilik değiştirmeye gerek görmüyorum.”

Ülkede açıklanan makroekonomik verilere göre Ocak ayında TÜFE yüzde 4,3 artarak son 41 yılın en yüksek artışını kaydetti.

Bu gelişmelerle birlikte Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,6, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,3 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5 geriledi. .

Yurt içinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dün politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,50’ye indirmesinin ardından piyasalarda sakin bir seyir izlendi.

Bankadan yapılan açıklamada, afetin etkilerinin en aza indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşturulmasına öncelik verileceği kaydedildi ve “Kurul, para politikası duruşunun Bu ölçülü indirimden sonra fiyat istikrarını ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğunu düşünüyor.” terimler yer aldı.

Dün 5.050-5.100 dar bandında hareket eden BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın %0,29 üzerinde 5.086,20 puanda tamamladı.

Dolar/TL ise yatay bir seyirle 18.8751’den kapattıktan sonra bugün bankalararası piyasada açılışta 18.8800’den işlem görüyor.

Bugün Almanya’da GSYİH ve ABD’de bireysel tüketim harcamaları endeksi, yeni konut satışları ve Michigan Üniversitesi inanç endeksi verilerinin takip edileceğini belirten analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinin 5.100 ve 5.250 seviyelerinin direnç içinde olduğuna dikkat çekti. 5.000 ve 4.800 noktaları takviye konumundadır.

Bugün piyasalarda takip edilecek bilgiler şu şekilde:

10.00 Almanya, 2022 4. çeyrek GSYİH

16.30 ABD, Ocak ayı kişisel gelir ve giderleri

18.00 ABD, Ocak ayı yeni konut satışları

18.00 ABD, Şubat Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu