Haber

Sudan’da ABD ve AB’ye yönelik saldırılar

Hafta sonundan bu yana ordu ile paramiliter grup Hızlı Güçlendirme Güçleri (HDG) arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Sudan’da ABD diplomatik konvoyuna da silahlı saldırı düzenlendi.

Saldırının ardından Sudan Genelkurmay Başkanı Abdel Fattah al Burhan ve HDG lideri General Mohammed Hamdan Dagalu ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’li diplomatlara yönelik hiçbir tehdidin kabul edilemez olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Dagalo ve Al Burhan’ı ateşkese davet eden Blinken, her iki liderin de “sivillerin, diplomatik personelin ve insani yardım çalışanlarının sağlık ve güvenliğini sağlama” sorumlulukları olduğunu söyledi.

G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı için Japonya’da açıklama yapan Blinken, “sorumsuz” olarak nitelendirdiği diplomatik konvoyun ABD bayrakları taşıdığını ve konvoydaki herkesin inançlı olduğunu söyledi.

AB Büyükelçisi de saldırıya uğradı

Avrupa Birliği’nin (AB) Sudan Büyükelçisi Aidan O’Hara’nın başkent Hartum’daki evinde saldırıya uğradığı açıklandı. Açıklama, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından yapıldı. AB sözcüsü Nabila Massrali, saldırının ardından AFP’ye verdiği demeçte, 58 yaşındaki İrlandalı diplomatın durumunun iyi olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes, Sudan’da ordu ile HDG arasında çıkan çatışmalarda en az 185 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 800’den fazla sivil ve askerin yaralandığını duyurdu.

Sivil güce geçiş planı zorlaşıyor

Burhan ve Dagalu, Ekim 2021’de Sudan’da gerçekleşen ve ülkenin demokrasiye geçiş sürecini sona erdiren askeri darbeyi ortaklaşa yönetti. İki eski müttefik arasındaki gerilim, HDG’nin Sudan’da sivil iktidara geçiş planının bir parçası olarak orduya tam olarak katılmasını öngören reformdan kaynaklanıyor.

Sudan’da son aylarda siyasi partiler arasında gerçekleştirilen ve uluslararası kamuoyunun da desteğini alan müzakereler, ülkede demokrasiye geçiş umutlarını artırdı. Ancak ordu ile HDG arasındaki çatışmalar tarafların olası bir siyasi anlaşmasını da geciktiriyor.

DW,rtr,AFP/CO,HT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu